Majstori u upravljanju ruševinama

Majstori u upravljanju ruševinama

Stari kontinent je poznat kao mjesto brojnih starih gradova, dvoraca, palača i ostalih vrijedne arhitektonske ostavštine iz prošlosti. Brojne od tih građevina nisu izmakle zubu vremena i jednostavno su prepuštene propadanju, a usporedno i zaboravu.

Ipak, kada netko prepozna da stvarna vrijednost građevine nije u kamenu koji se stoljećima popravlja, već u priči koju taj kamen “drži”, tada i ruševine dobivaju značaj i postaju nezaobilazne u istraživanju svijeta oko nas. Možda najbolji u korištenju ruševnih dvoraca u svrhu razvoja identiteta, kao i gospodarske dobrobiti, su Škoti. Pogledajmo neke od škotskih dvoraca čije loše stanje nikako ne diktira broj posjetitelja.

DUNNOTTAR
Ruševine srednjevjekovnog dvorca Dunnottara smještene su na pitoresknoj stijeni u sjeveroistočnoj Škotskoj. Veći dio građevine čije ostatke danas vidimo datira iz 15. stoljeća. Tijekom 2019. godine dvorac je posjetilo 137,000 posjetitelja, a procjenjuje se da je barem još toliko promatralo dvorac s obližnjih stijena bez da je kupilo ulaznicu. U samom dvorcu na nekoliko su mjesta istaknute interpretacijske ploče koje prepričavaju njegovu povijest, no posjet Dunnottaru zapravo je promatranje arhitektonskih ostataka u okruženju predivne prirode.

Dunnottar Castle, Scotland

URQUHART
Dvorac Urquhart je ruševina smještena na poznatom jezeru Loch Ness. Današnje ruševine datiraju u 13. stoljeće, no one su izgrađene na mjestu puno starije građevine iz ranog srednjeg vijeka. Tijekom 2019. godine ove ruševine posjetilo je 518,195 posjetitelja što ga ujedno čini trećim najposjećenijim dvorcem u Škotskoj, iza dvoraca u Edinburgu i Stirlingu koji nisu ruševni, a ujedno su smješteni u većim gradovima.

Urquhart Castle, Scotland

KILCHURN
Fotografija ruševina dvorca Kilchurna jedna je od najpoznatijih vizura Škotske što dovoljno govori u prilog o doprinosu ovog dvorca turističkom razvoju države. Dvorcem upravlja institucija Historic Environment Scotland te je ulaz besplatan tijekom ljetnih mjeseci (zbog čega je nemoguće pronaći podatak o godišnjem broju posjetitelja), dok je kroz zimu zatvoren ali ga je moguće razgledati izvana. Iako ne doprinosi direktno kroz prodaju ulaznica, brojni posjetitelji skreću s puta kako bi vidjeli ovaj dvorac, provode vrijeme u pokrajini Argyll and Bute i time posredno doprinose ekonomiji.

Kilchurn Castle, Scotland

ARMADALE
Dvorac Armadale smješten je na poznatom Isle of Skye, otoku ponajprije poznatom po vanrednim prirodnim ljepotama. Ostaci spomenutog dvorca s vrlo bogatim parkom smješteni su na jugu otoka i nezaobilazna su točka ako dolazite trajektom, na što se mnogi posjetitelji u odlučuju. Otok godišnje posjeti oko 700,000 posjetitelja i, iako dvorac Armadale nije svima glavni razlog dolaska, brojni se odlučuju stati na proputovanju Skyem i posjetiti ove ruševine uz obalu.

Armadale Castle, Scotland

Close Menu